Geen nationale verplichting voor niet-medische maskers Inland

Geen nationale verplichting voor niet-medische maskers Inland

Er is geen reden om het dragen van niet-medische maskers op openbare plaatsen in het hele land verplicht te stellen, zei RIVM-chef Jaap van Dissel tijdens een persconferentie. ‘Het bewijs daarvoor ontbreekt gewoon.’ Voorzitter Bruls van de Veiligheidsraad zei dat regionale actie kan worden ondernomen. “Het belangrijkste is dat we als regio’s kunnen optreden. Nu een landelijke aanpak niet betekent, betekent niet dat het nooit gebeurt. “

Bruls zei dat hij wil experimenteren met maatregelen per regio. Dit kan volgens hem ook betekenen dat op een aantal plaatsen niet-medische maskers nodig zijn. “Amsterdam en Rotterdam zijn daar zeker in geïnteresseerd. We moeten het nu hebben over de voorwaarden.” De burgemeester van Nijmegen noemde Noord-Brabant ook als een plek waar meer nodig zou kunnen zijn. “Als er een goed verhaal is, kunnen maatregelen verschillen, maar dat doen we in overleg met het kabinet. ‘

Boetes

Elke overtreder van lokale experimenten kan rekenen op een print. ‘Dat is maar een onderdeel van een maatregel. Het begint met het overtuigen van mensen, maar als dat niet werkt en iemand de regels blijft overtreden? In het laatste geval krijgt u een boete. “Maar volgens Bruls is dat ‘geen doel op zich’

Minister Van Ark benadrukte dat er wordt samengewerkt tegen het coronavirus. De minister zei dat er geen speling mag zijn als het gaat om het houden van 1,5 meter afstand. Wel wil de minister nieuwe methoden inzetten die gericht zijn op ‘gedragsbeïnvloeding’. Ze zei niet welke nieuwe methoden erbij betrokken zijn.

Er is ook gesproken over wat te doen met vakantiegangers die mogelijk het coronavirus kunnen dragen omdat ze in een land zijn geweest waar het risico hoog is. Het kabinet onderzoekt nog steeds het verzoek van de Veiligheidsraad om dwingender een quarantaine te kunnen opleggen. ‘We zouden willen dat quarantaine na vakantie niet vrijblijvend zou zijn, dan zou je iets dwingender zijn als iemand niet meewerkt’, zegt Bruls.

Het oneens zijn

De presidenten van de veiligheidsregio’s spraken woensdag tijdens een geplande vergadering over lokale aanpassing om het affakkelende coronavirus tegen te gaan. Minister Van Ark (Medische Zorg) sloot zich ook aan bij het provinciehuis in Utrecht. Van Ark en voorzitter Bruls van de Veiligheidsraad zouden samen met RIVM-baas Jaap van Dissel om 18.00 uur een persconferentie geven, maar werd uitgesteld tot 19.30 uur.

Discussies omvatten de zin en onzin van een (mogelijk lokale) verplichting voor mondmaskers. Burgemeesters zijn het hier zeker niet mee eens. Dit was duidelijk voorafgaand aan de bijeenkomst van de Veiligheidsraad, waar de 25 burgemeesters die de leiding hadden over hun veiligheidsregio werden bijgewerkt door het Outbreak Management Team (OMT).

Waar burgemeester Halsema van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam al geruime tijd hebben aangegeven hoe zij zich voelen over een lokale verplichting op specifieke plaatsen, bijvoorbeeld de burgemeester van Venlo (burgemeester Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Limburg) is heel duidelijk : “Niet doen”, zegt hij resoluut. ‘Het slaat nergens op. Het werkt niet.’ Scholten wordt ondersteund door zijn collega uit Maastricht.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Curb-virus

Van Ark was duidelijk over de meningsverschillen over de mondmaskerverplichting: “We willen allemaal hetzelfde. We willen allemaal het virus beteugelen. Dat is van het allergrootste belang. Dat was de eerste golf en het zou nu lokaal mogelijk moeten zijn. En de aanpak hiervoor moet in de ene regio anders zijn dan in de andere. “

Het kabinet is nog niet van plan kort voor een crisisvergadering bijeen te komen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Premier Rutte is op vakantie, net als de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Landelijk lijkt de koers voorlopig niet te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *