Duizenden bloeddonoren nodig voor mogelijk corona-medicijn

Duizenden bloeddonoren nodig voor mogelijk corona-medicijn

Bloedbank Sanquin zoekt 16.000 donoren die recent zijn besmet met het coronavirus. Sanquin bevestigt dit na aanmelding in De Telegraaf. Wetenschappers hopen een corona-medicijn te maken met antilichamen uit het bloed van deze ex-corona-patiënten.

Krachtige antilichamen

Het Amsterdam UMC was er eerder in geslaagd om twee krachtige antilichamen tegen het coronavirus te produceren uit het bloed van ex-coronapatiënten.

Die antilichamen kunnen preventief worden toegediend bij nieuwe patiënten. Die aanpak werkt niet als iemand al erg ziek is. “Maar als je helemaal vooraan begint – dus als je het virus nog niet hebt opgelopen of al heel vroeg in het ziekteproces zo’n krachtige ampul met geconcentreerde anticoronantia krijgt – kan het een krachtig preventief effect hebben”, legt professor van infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer in De Telegraaf.

30.000 kilo plasma

Bloedbank Sanquin heeft daarom in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 30.000 kilo bloedplasma verzameld bij ex-coronapatiënten. Daar zijn ‘heel veel’ donoren voor nodig, zegt Zaaijer in de krant.

Eerder vertelden wetenschappers RTL Nieuws dat ze ‘voorzichtig optimistisch’ waren over de antistoffen in het bloed van ex-corona-patiënten.

Zo zei viroloog Gorben Pijlman van Wageningen University dat zo’n kortwerkend of ‘passief’ vaccin nuttig kan zijn voor bijvoorbeeld zorgpersoneel met een grotere kans op infectie. Maar hij verwacht niet dat het voor iedereen beschikbaar zal zijn. ‘Het is geen injectie van een paar euro.’

READ  UEFA: AZ in buis voor loting Champions League-voorronde | Amerikaans voetbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *