China sluit consulaat Houston en breekt onmiddellijk de achterdeur | NU

China sluit consulaat Houston en breekt onmiddellijk de achterdeur | NU

Op vrijdagmiddag, om 16.00 uur lokale tijd, sloot China in opdracht van de Amerikaanse regering het Chinese consulaat in de Amerikaanse stad Houston, Texas. Kort daarna werd de achterdeur gedwongen door een groep mensen die omstanders op Amerikaanse functionarissen leken.

Die mensen, die niet wilden reageren op vragen van journalisten, hadden net een deur aan de andere kant van het gebouw afgesloten met een hangslot. Nadat die mensen het gebouw waren binnengekomen, werd de deur bewaakt door beveiligingspersoneel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het personeel van het consulaat had de auto vlak daarvoor verlaten. Ongeveer honderd voornamelijk Chinese activisten hadden zich vrijdag op het consulaat verzameld en het personeel van het consulaat lastiggevallen, anticommunistische slogans geroepen en borden met pro-Trump bij zich.

VS: ‘China houdt zich bezig met grootschalige spionage’

Woensdag hebben de VS China opgedragen het Chinese consulaat in Houston binnen 72 uur te sluiten. De VS zeiden dat ze dit deden om het Amerikaanse intellectuele eigendom en de privé-informatie van Amerikanen te beschermen.

“China is al jaren bezig met grootschalige, illegale spionage en het beïnvloeden van operaties in de VS die gericht zijn op Amerikaanse overheidsfunctionarissen en Amerikaanse burgers. Deze activiteiten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk in aantal en omvang toegenomen”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat weten in een verklaring.

China eist sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu

Als reactie op het ultimatum heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag de Verenigde Staten opgedragen het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu te sluiten.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

“Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassade in China in kennis gesteld van het besluit om de toestemming van het Amerikaanse consulaat in Chengdu in te trekken”, zei China in een verklaring. ‘Het ministerie heeft ook specifieke eisen gesteld aan de stopzetting van alle consulaatactiviteiten en evenementen.’

De VS moeten het consulaat binnen drie dagen sluiten. Het is de nieuwste ontwikkeling in de snel verslechterende relatie tussen de twee landen.

De VS en China staan ​​op gespannen voet met een veelheid aan problemen. De twee landen voeren een handelsoorlog, vechten om invloed in de technische wereld en botsen over territoriale kwesties, zoals de claims van China op de Zuid-Chinese Zee. De regering-Trump houdt China ook verantwoordelijk voor de wereldwijde uitbraak van COVID-19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *