Burgemeesters van de VS vragen het Congres om hulp bij de inzet van federale hulp | NU

Burgemeesters van de VS vragen het Congres om hulp bij de inzet van federale hulp | NU

Zes burgemeesters in de Verenigde Staten wendden zich maandag tot het congres voor hulp bij het blokkeren van de federale veiligheidstroepen die president Donald Trump naar de steden wil sturen. Volgens de burgemeesters zorgt de aanwezigheid van de veiligheidstroepen voor toenemende spanningen bij antiracismedemonstraties in de steden.

De inzet van de federale veiligheidstroepen is volgens de burgemeesters ook zonder toestemming van de lokale autoriteiten illegaal.

‘We roepen het Congres op om duidelijk te maken dat deze acties illegaal en weerzinwekkend zijn’, zeiden de burgemeesters van Portland, Chicago, Seattle, Albuquerque, Kansas en Washington DC in een gezamenlijke kort aan de Senaat en de Tweede Kamer.

De federale veiligheidstroepen van Trump zijn al lange tijd in Portland, waar demonstranten sinds de dood van George Floyd in Minneapolis elke dag de straat op gaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. De inzet van de veiligheidstroepen van Portland dient om het eigendom van de overheid te beschermen tegen ‘gewelddadige anarchisten’, aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Trump wil het geweld in grote steden met federale troepen beteugelen

In het kader van de zogenaamde Operatie Legend, waarmee Trump het geweld in de steden wil verminderen, kondigde de president vorige week aan dat hij ook troepen naar onder meer Chicago, Albuquerque en Kansas City zou sturen.

Dit leidde tot ontevredenheid bij de lokale bestuurders, die onder meer hun bezorgdheid uitten over de samenwerking tussen de federale veiligheidsdiensten en de lokale politie. Volgens de gouverneur van Oregon, Kate Brown, leidden de acties van federale orde-troepen in de staat vorige week tot onevenredig geweld. In reactie op de verklaringen van Brown kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan Onderzoek handelen naar de acties van de federale strijdkrachten in het gebied.

READ  Gemaakt van dik hout - NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *